Canvis físics a la pubertat. Sexualitat.

Els alumnes de 6è tenen preguntes, molta curiositat i ganes de saber què els està passant i per què. La Dra. Mar Jarque ha passat una estoneta amb ells per respondre els seus dubtes. I la Comissió de Salut s’ha fet eco de tot el que s’ha parlat a les aules i us ho contem a continuació.

Per començar, els pares i mares que teniu fills/filles en plena pubertat…

 • Recordeu com eren de petits?
 • Recordeu com eren fa dos anys?

… Haureu notat que potser ara passen més temps davant l’espill. I és que ells són els primers que s’han adonat que alguna cosa –o moltes– està passant amb el seu cos, amb la seva manera de pensar i amb les seves emocions.

Els adults diem sovint que es troben a l’edat “del pavo”.

Els nois i noies, en canvi, pensen:

 • Sempre estic enfadat/ada amb el meu pare/la meva mare
 • Em sento gran i em tracten com un nen/nena
 • Només m’entenen els meus amics i amigues
 • Comence a sentir vergonya quan em despullo i no m’agrada que em miren quan estic nu/nua
 • Vull prendre més decisions en la família
 • Sembla que cada dia sóc més pocatraça: ensopego, tot em cau…
 • La veu em canvia

Hem de reconèixer que la pubertat no és una etapa fàcil per a ningú. És l’etapa en la qual els nens i nenes es fan homes i dones. I és també una etapa plena de canvis emocionals. Vegem-ho.

Els canvis físics a la pubertat

Tot va bé, tot està controlat. Però, de sobte, un dia, la hipòfisi (aquella petita glàndula que hi ha al cervell i que fa de “marimandona” de gairebé totes les hormones que segrega el nostre cos) es desperta i comença a enviar missatges (hormones) a tot arreu del cos, perque els diferents teixits i glàndules segreguin les hormones responsables dels canvis físics que es produeixen durant la pubertat. D’aquesta manera, envien ordres a:

 • Tiroide à una glàndula que tenim al coll i que, al créixer, produeix un engrossiment en aquesta zona, l’anomenada “nou”, que és més prominent als nois. Aquest engrossiment de la tiroide dificulta el pas de l’aire al parlar, produint canvis en el to de veu (“pitos”), que comencen generalment abans en els nois que en les noies.
 • Ossos à s’activa l’hormona del creixement i això provoca una acceleració de l’increment en l’alçada. Però no creixen sols els ossos; també ho fan els músculs i els tendons. Això pot produir mal d’esquena, dolor a les articulacions, etc. També ha de créixer la pell i, si no la hidratem adequadament, poden començar a aparéixer estries, sobretot en la part dels malucs de les noies.
 • Pits à Tant en els nois com en les noies, els pits comencen a desenvolupar-se a partir d’un botó mamari (una boleta que es mou i que de vegades fa mal). Als nois desapareixerà, però a les noies continuarà creixent fins a formar els pits madurs.
 • Testicles à Comencen a créixer en grandària, a sintetitzar espermatozoides i a segregar semen a través del penis. La primera expulsió de semen involuntària dels nois s’anomena espermàquia. Algunes nits els nois es poden llevar amb els calçotets o el pijama tacat de blanc -això no és dolent.
 • Ovaris à En aquesta etapa, els ovaris ja són madurs i contenen tots els òvuls necessaris per a tota la vida de la dona. Ara comencen a desprendre’s de l’ovari, d’un en un cada mes, i viatgen cap a les trompes de Falopi. Mentrestant, l’úter es prepara canviant la morfologia de les seves parets per allotjar el zigot, si hi ha fecundació de l’òvul. Si l’òvul no és fecundat per un espermatozoide, es trenca i l’úter retorna al seu estadi inicial: això és la menstruació o “regla”.

La primera regla de la vida d’una noia es diu menarquia i generalment ocorre entre els 10 i els 14 anys. Però hi ha noies que tenen la menstruació als 8 anys d’edat i altres, als 15-16; això depèn de molts factors: la genètica, l’alimentació, l’estil de vida, etc.

Per altra banda, a la pubertat les noies poden segregar per la vagina un líquid blanquinós i mucós que s’anomena flux vaginal.

 • Pell à Les hormones segregades per la hipòfisi a la pubertat provoquen també canvis en la composició de la pell. Bàsicament, es produeix un desequilibri lipídic (augmenta la part greixosa de la pell) que pot resultar en l’aparició de l’acne. És clar que l’acne no afecta a tots els adolescents, ni de la mateixa manera, ni al mateix temps.

Per altra banda, aquest canvi en la composició de la pell es tradueix també en un canvi en l’olor corporal. Això té molt a veure en què les glàndules sudorípares es desenvolupen totalment i s’intensifica la seva activitat: a la pubertat les persones suem més que a la infància.

Finalment, a la pubertat creixen pèls a altres llocs del cos on abans no en teníem, com a les aixelles, al pubis, als braços i cames, al bigoti i barbeta, etc. La distribució del pèl és diferent en homes i en dones.

La pubertat o primera adolescència comença, de mitja, als 14 anys d’edat en els nois i entre els 10-12 a les noies.

Els metges solen utilitzar l’Escala de Tanner per mesurar el desenvolupament físic dels nois i les noies i comprovar que no hi ha cap problema endocrí.

ESTADIUS DE TANNER PER A DONES
ESTADIUS DE TANNER PER A HOME

Sobre els canvis físics i emocionals que experimentem les persones durant la pubertat parla el documental “Adolescencia, la rebelión hormonal” que forma part de la col·lecció “El cuerpo humano”, de BBC. Podeu trobar-lo al següent enllaç:

ttps://www.documaniatv.com/ciencia-y-tecnologia/el-cuerpo-humano-4-adolescencia-la-rebelion-hormonal-video_f930e35d3.html

Canvis emocionals

Els nois i noies en plena pubertat són més curiosos, i freqüentment demostren interès pel món que els rodeja.

 • Accedeixen a una nova forma de pensament, que els fa més capaços de formular hipòtesis i raonaments sobre temes que abans ni tan sols es plantejaven.
 • Qüestionen tot allò que abans era certesa inamovible.
 • Tenen opinions pròpies i crítiques sobre temes com l’amor, els estudis, els amics, la família, la societat en general.
 • Pensen sobre els seus propis pensaments i sobre els pensaments dels altres.
 • Orienten el seu afecte cap a determinades idees o valors, comprometent-se, sovint, amb ells.

Per altra banda, descobreixen el rol social:

 • Els importa pertànyer a un grup i compartir idees o gustos.
 • Apareixen canvis en la seva capacitat d’integració social; en el grup d’iguals s’estableixen normes i nous valors.
 • Comença a formar-se la seva identitat sexual y afectiva. D’un grup més nombrós com la colla que formen ara, es passarà a la formació de parelles en l’adolescència.

Sexualitat

Tots aquests canvis físics i emocionals de què hem parlat fan que els nois i noies que es troben a la pubertat desenvolupen un interès creixent sobre el tema de la sexualitat, en principi, lliure de prejudicis.

És per això que aquest és el moment idoni en el desenvolupament i educació dels joves per promoure la salut afectiva sexual, des de la perspectiva d’un model de coeducació. Aquest model es fonamenta en el reconeixement de les potencialitats i individualitats dels infants i joves, independentment del seu sexe o orientació sexual, i elimina tota mena de discriminació per raó de sexe.

L’objectiu és fomentar una actitud positiva cap el seu propi cos amb totes les seves funcions (imatge corporal positiva) i fomentar el respecte pel cos d’altres persones.

Des d’aquest punt de vista, s’ha parlat obertament a l’aula sobre:

 • La necessitat de descobrir el propi cos i genitals. Però també, la curiositat respecte al cos d’altres persones.
 • El fet que el plaer físic és una experiència pròpia i normal de la vida.
 • La tendresa i la proximitat física (contacte) com una expressió d’amor i afecte.

I perla nostra part, res més per ara. Si teniu cap comentari sobre la informació que us hem facilitat en aquesta entrada, us preguem que ens ho feu arribar a través del formulari de contacte o al correu salut@escolalamaquinista.cat

Us esperem en la propera entrada!

REFERENCIES:

 • http://www.informajoven.org/info/salud/k_7_7.asp
 • https://www.aspb.cat/wp-content/uploads/2017/03/Criteris-de-qualitat-intervencions-educacio-afectiva-i-sexual-implementades-als-centres-educatius-Barcelona.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*
*
Website